Siirry pääsisältöön

Tabula rasa ja vapaa tahto




On turhaa murehtia asioista, joihin et voi vaikuttaa, kaikki asiat eivät ole muokattavissa. Emme voi toimia fysiikan lakeja vastaan, emmekä voi mielivaltaisesti vaikuttaa muihin ihmisiin. Se mitä voimme tehdä, on päättää mitä itse teemme. Vai onko asia sittenkään näin?

Suurin osa elintoiminnoista on autonomisia. Suurin osa kyvyistämme perustuu geneettisiin ominaisuuksiimme ja lapsuudenkodin virikkeisiin. Kuinka moni on saanut valita DNA-ketjunsa tai kertonut heti opittuaan puhumaan, että haluasi mieluummin katsoa piirrettyjä kuin käydä musiikkiopistossa soittamassa kannelta. Liki kaikki on valmiiksi päätetty tai arvottu puolestamme.

Vapaata tilaa päätöksille kuitenkin jää, eikö vain? Valitsethan joka aamu pesetkö hampaat ja käytätkö kauluspaitaa vai hupparia. Joka tapauksessa, näihinkin päätöksiin vaikuttaa täysin varmasti se, mitä olet aijemmin päättänyt. 

Syitä arkipäivän toimintojen taustalla on kuitenkin melko kaoottinen määrä. Ulkopuolisen on mahdotonta kertoa, mitä valitset, ellei hän satu tietämään koko historiaasi hampaidenpesurutiineista ja vaatemieltymyksistä. Yhtä lailla kun kiven heittorataa on mahdoton tietää, jos voimavektori, tuulennopeus ja kiven massa ovat tuntemattomat.

Kaikki kokemamme tapahtumat, kirjojen lukemisesta traumaattisiin tilanteisiin asti vaikuttavat toimintaamme. Kokemuksemme ovat ikäänkuin lähdeluettelo tietopankkiin, josta eri kohtia miksailemalla luomme kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivan toimintamallin. Emme tietysti voi jatkuvasti vertailla vaihtoehtoja tietoisesti, vaan alitajuntamme ehdottaa joka tilanteeseen parasta ratkaisua. 

Näennäisesti siis päätät, mitä teet. Mutta todellisuudessa päätöksesi on tehty jo menneisyydessä, mahdollisesti jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Ja menneisyyteesi et voi vaikuttaa. Se mikä on tapahtunut, on tapahtunut. Ei ole olemassa vaihetta, jolloin yllättäen pystyisit toimimaan oman historiasi ulkopuolelta. 

Siispä uskallan väittää, ettet päätä toiminnasta, jonka "päätät", etkä myöskään päätä toiminnasta, johon et voi vaikuttaa. Elämän luonne on deterministinen.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistin lyhyt oppimäärä

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.” -Kungfutse Muisti on jokaisen opiskelijan tärkein työkalu, silti muistin itsensä harjoittaminen tuntuu jäävän monelta. Onko unohtaminen syy (haha) vai se, ettei koulussa opeteta muistitekniikoita? Vaikka kaikkea ei missään tapauksessa ole tarpeen muistaa, voisi silti olla ihan kiva, että opiskeltu asia säilyisi mielessä edes hieman pidemmälle kuin tentistä selviytymisen läpi. Kurssi ohi? Hyvä, aika unohtaa! Mielestäni kaikesta tiedosta 90% on turhaa ja 10% olennaista. Tätä samaa teoriaa pohjustaa monta tutkimusta* 90% datasta rakentaa verkon olennaiselle tiedolle, ja kun relevantti pääasia on omaksuttu verkko tipahtaa pois. Kovin helposti myös tärkein asia katoaa mielestä, jolloin käteen jää: ei mitään. Tärkeiden tiedonjyvästen nopeampi omaksuminen ja pitkäaikaisempi säilyttäminen on mahdollista oppia. Kuinka nämä kyvyt hankitaan,  aion tässä kirjoituksessani kertoa. Ensiksi t

Armeijavuoteni (Auk 1)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aliupseerikurssin ensimmäiseltä osuudelta löytyy eniten huonoja muistoja koko palvelusajalta. A-tah, ruk-valinnat ja aukin kokeet ovat huonojen muistojen palkintojakkaroilla. Aukissa* luulin, että ruk-valinnat** tehtäisiin aliupseerikurssin kokeiden perusteella ja siksi kulutin vapaa-aikani suurimmaksi osin niihin päntäten. Tärkein tekijä kuitenkin oli apukouluttajien antamat arvosanat johtamissuorituksista, jotka omalta osaltani sujuivat melko kehnosti. Tämä johtui siitä, että en oikein osannut sulattaa intin toimintaperiaatteita. En ymmärtänyt, miksi henkilöitä jotka  huutivat ja meuhkasivat tulisi arvostaa ja totella kuuliaisesti. Vaikka aukin kokeista saamani pisteet ylittivät huomattavasti suurimman osan rukkiin pääss

Armeija vuoteni (P-kausi)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aion kirjoittaa pidemmän sarjan kertomuksia asepalveluksestani. Käytän lähteenä oikeaa päväkirjaani ja viimeinen julkaisuni (Vihreä kulttuuri) on kirjoitettu esseeksi eräälle sosiaalipsykologian kurssille. Teksti tulee sisältämään hieman intti-terminologiaa, joten avaan  vaikeaselkoiset slangisanat käyttämällä "*"-merkkejä.  Huomioksi vielä: t iedot joista kirjoitan eivät ole salatuksi luokiteltuja, vaan vain ja ainoastaan mielipiteitäni ja muistelmiani palveluksestani. Puhuttelu kuntoon: https://play.google.com/store/apps/details?id=haitech.sotilasmerkit Ennen palvelukseen astumistani käsitykseni intistä oli Hollywoodin sotaelokuvien muovaama. Hiki virtaa kun sotilaat juoksevat esterataa aseet kädessä joukk