Siirry pääsisältöön

Armeija vuoteni (P-kausi)

Muut tekstit:
P-Kausi                        Auk II                               Loppusota                      Ekstra:

Auk I                           Johtajakausi                      Hampurilaispalaute          Organisaatiokulttuuri

Aion kirjoittaa pidemmän sarjan kertomuksia asepalveluksestani. Käytän lähteenä oikeaa päväkirjaani ja viimeinen julkaisuni (Vihreä kulttuuri) on kirjoitettu esseeksi eräälle sosiaalipsykologian kurssille. Teksti tulee sisältämään hieman intti-terminologiaa, joten avaan  vaikeaselkoiset slangisanat käyttämällä "*"-merkkejä. Huomioksi vielä: tiedot joista kirjoitan eivät ole salatuksi luokiteltuja, vaan vain ja ainoastaan mielipiteitäni ja muistelmiani palveluksestani.
Ennen palvelukseen astumistani käsitykseni intistä oli Hollywoodin sotaelokuvien muovaama. Hiki virtaa kun sotilaat juoksevat esterataa aseet kädessä joukkueenjohtajan karjuessa vauhtia ja haukkuen suorituksia. Enempää en olisi voinut olla väärässä. Koko palvelukseni aikana kävin tasan yhden kerran esteradalla. Ja mitä hikoilemiseen tulee, niin suurimmaksi osaksi sitä tapahtuu vain itse kuluttessani  vapaa-aikaani tanssimiseen. Huutamiseen puolestaan tottuu. Ja kun tarkalleen ajattelee, onhan se on ainoa tapa saada käskyt välitettyä suurelle joukolle, jotta kaikki kuulevat.
         
Oma p-kauteni* lähti käyntiin viestikomppaniassa, koska hakulomakkeen mukaan kaikkien urheilijoiden kannatti pyrkiä sinne. Oletin tämän merkitsevän, että viestissä urheiltaisiin paljon, mutta syy olikin, että viestistä myönnetään helposti lupia harjoitusvapaille**. Tästä taas ei itselleni ollut yhtään hyötyä koska breakdancessa ei ole samanlaisia tasoryhmiä, kuten muissa lajeissa. Harjoitusvapaiden saaminen vaati, että olisin lajissani jollain tasolla tai divisioonassa. Suurin hajoituksen***  aiheeni p-kaudella olikin, etten voinut treenata kuten ennen.
         
Muuten p-kausi sujui melko leppoisasti totutellessa meininkiin kasarmilla ja maastossa. Inttin sävelet oppii melko nopeasti, jokainen päivä on enemmän tai vähemmän samanlainen kuin edeltävä. Lisäksi samassa veneessä istuvat tupatoverit lieventävät shokkia, joka aiheutuu melko radikaalista muutoksesta siviilielämään. Omasta p-kauden tuvastani vielä sen verran, että tupani vahvuus**** oli vaivaiset 1+3, joista itse ainoana lähdin aliupseerikurssille. Syy tupani miesvähyyteen oli, että kolme alkuperäistä tupalaisistani vaihtoi p-kauden aikana siviilipalvelukseen tai sai c-luokituksen. Intti valikoi omansa nopeasti ja tehokkaasti.


*P-kausi = Taistelijan peruskoulutuskausi
**Harjoitusvapaa= Varuskunnan ulkopuolella urheiluun myönnetty vapaus
***Hajoitus = Henkisesti koetteleva tapahtuma; harmittava asia
****Vahvuus = Henkilöstömäärä

Kommentit

Ärvee sanoi…
Tiedätkö onko kaikki urheilijat vuoden miehiä vai voiko päästä urheilijana 6kk?
noname sanoi…
Kyllä, usein kilpaurheilijat jäävät vain puoleksi vuodeksi tai ovat urheilujoukoissa. Palvelusajoista sen verran, että ei ketään pakoteta vuodeksi tai puoleksi, nykyään päätös on omissa käsissä. Ei huolta ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistin lyhyt oppimäärä

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.” -Kungfutse Muisti on jokaisen opiskelijan tärkein työkalu, silti muistin itsensä harjoittaminen tuntuu jäävän monelta. Onko unohtaminen syy (haha) vai se, ettei koulussa opeteta muistitekniikoita? Vaikka kaikkea ei missään tapauksessa ole tarpeen muistaa, voisi silti olla ihan kiva, että opiskeltu asia säilyisi mielessä edes hieman pidemmälle kuin tentistä selviytymisen läpi. Kurssi ohi? Hyvä, aika unohtaa! Mielestäni kaikesta tiedosta 90% on turhaa ja 10% olennaista. Tätä samaa teoriaa pohjustaa monta tutkimusta* 90% datasta rakentaa verkon olennaiselle tiedolle, ja kun relevantti pääasia on omaksuttu verkko tipahtaa pois. Kovin helposti myös tärkein asia katoaa mielestä, jolloin käteen jää: ei mitään. Tärkeiden tiedonjyvästen nopeampi omaksuminen ja pitkäaikaisempi säilyttäminen on mahdollista oppia. Kuinka nämä kyvyt hankitaan,  aion tässä kirjoituksessani kertoa. Ensiksi t

Armeijavuoteni (Auk 1)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aliupseerikurssin ensimmäiseltä osuudelta löytyy eniten huonoja muistoja koko palvelusajalta. A-tah, ruk-valinnat ja aukin kokeet ovat huonojen muistojen palkintojakkaroilla. Aukissa* luulin, että ruk-valinnat** tehtäisiin aliupseerikurssin kokeiden perusteella ja siksi kulutin vapaa-aikani suurimmaksi osin niihin päntäten. Tärkein tekijä kuitenkin oli apukouluttajien antamat arvosanat johtamissuorituksista, jotka omalta osaltani sujuivat melko kehnosti. Tämä johtui siitä, että en oikein osannut sulattaa intin toimintaperiaatteita. En ymmärtänyt, miksi henkilöitä jotka  huutivat ja meuhkasivat tulisi arvostaa ja totella kuuliaisesti. Vaikka aukin kokeista saamani pisteet ylittivät huomattavasti suurimman osan rukkiin pääss