Siirry pääsisältöön

Armeijavuoteni (Auk 2)

Muut tekstit:
P-Kausi                        Auk II                               Loppusota                      Ekstra:
Auk I                           Johtajakausi                      Hampurilaispalaute          Organisaatiokulttuuri

Ryhmätaitokilpailu, asenteen vaihtuminen ja silmätulehdus olivat AUK II:n muistoja vallitsevat teemat. Aliupseerikurssin toinen vaihe alkoi Bravo-harjoituksella*, jonka puolessa välissä rukkiin ja erikois-aukkeihin valitut lähtivät omille teilleen. Samalla parhaiten menestyneet (kokeiden perusteella) ylennettiin oppilaskorpraaleiksi. Ylennys oli mielestäni laskelmoitu lohdutuspalkinto, mutta kyllä se silti lämmitti mieltä. 

Varsinkin harjoituksessa, jossa 80% toiminta-ajasta satoi kaatamalla vettä,  kohotti ylennys mielialaa huomattavasti. Kyseiseisen harjoituksen aikana aloin myös vähitellen ymmärtämään, ettei maailma kaatuisi aliupseeriksi päätymisen takia. Bravo-harjoitus oli käännekohta palveluksessani. Positiiviseen ajatteluun vaikutti vahvasti aliupseerikurssin hyvä henki ja jälleen kerran - tupakaverit. 

Samoihin aikoihin kun osa porukasta lähti harjoituksesta  onnistuin saamaan risusta silmääni. En tietenkään tajunnut tarkalleen, mitä vasemmalle silmälleni oli käynyt. Tunsin vain pientä ärsytystä ja kipua, enkä vaivannut sillä mieltäni sen enempää. Kukaan kaveri ei myöskään huomauttanut ulkonäöstäni. Tosin, eipä ketään kiinnosta metsässä miltä kukin näyttää, merkitystä on vain kahdella asialla: milloin syödään ja milloin nukutaan. Kun harjoitus päättyi totesin, että vasen silmäni oli aika punainen. Ajattelin, että kyseessä olisi vain normaali silmätulehdus. "Tulehduksen" jatkuttua 3 viikkoa ei enään tehnyt mieli vitsailla siitä että silmä oli punainen, koska en päässyt rukkiin.
Copyright: Tom-Daniel S. Laugerud / Forsvaret
Menin käymään varuskuntasairaalassa kertomassa, mitä oli tapahtunut. Diagnoosi esitti, että silmään osunut risu oli tehnyt pienen haavan sarveiskalvolle ja tätä myötä silmätulehduksesta oli tullut normaalia vakavampi. Tästä alkoi jatkuva veksissä ja siviililääkäreillä ravaaminen, jota kesti noin pari viikkoa, kunnes silmä parani. Sen jälkeen oli toisen silmän vuoro. Kun vaihteeksi oikea silmäni muuttui punaiseksi, oli silmätippojen laitosta aamuin ja illoin tullut jo rutiinia. Sain hoidettua punotuksen pois, ennen kuin mosat** saapuivat.

Auk 2 huipentui ennen alokkaiden saapumista, kun meitä testattiin rtk:ssa; 27 tuntia suunnistusta ja tehtäviä. Vaikka kisa oli rankka jäi siitä kuitenkin hyvät muistot mieleen. Voin sanoa että selvisin nukkumatta 30km marssin -20c pakkasessa täysvarustus ja reppu selässä. Viestimiehen meininkiin verrattuna rtk oli mukavaa vaihtelua. Fyysisesti koettelevia tehtäviä kun ei koulutushaarassani juurikaan ollut.




Bravo-harjoitus= Sota -ja ampumaharjoitus aliupseerikurssilla
**Mosa= Alokkaista käytettävä, ehkä hieman halveeraava, nimitys

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistin lyhyt oppimäärä

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.” -Kungfutse Muisti on jokaisen opiskelijan tärkein työkalu, silti muistin itsensä harjoittaminen tuntuu jäävän monelta. Onko unohtaminen syy (haha) vai se, ettei koulussa opeteta muistitekniikoita? Vaikka kaikkea ei missään tapauksessa ole tarpeen muistaa, voisi silti olla ihan kiva, että opiskeltu asia säilyisi mielessä edes hieman pidemmälle kuin tentistä selviytymisen läpi. Kurssi ohi? Hyvä, aika unohtaa! Mielestäni kaikesta tiedosta 90% on turhaa ja 10% olennaista. Tätä samaa teoriaa pohjustaa monta tutkimusta* 90% datasta rakentaa verkon olennaiselle tiedolle, ja kun relevantti pääasia on omaksuttu verkko tipahtaa pois. Kovin helposti myös tärkein asia katoaa mielestä, jolloin käteen jää: ei mitään. Tärkeiden tiedonjyvästen nopeampi omaksuminen ja pitkäaikaisempi säilyttäminen on mahdollista oppia. Kuinka nämä kyvyt hankitaan,  aion tässä kirjoituksessani kertoa. Ensiksi t

Armeijavuoteni (Auk 1)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aliupseerikurssin ensimmäiseltä osuudelta löytyy eniten huonoja muistoja koko palvelusajalta. A-tah, ruk-valinnat ja aukin kokeet ovat huonojen muistojen palkintojakkaroilla. Aukissa* luulin, että ruk-valinnat** tehtäisiin aliupseerikurssin kokeiden perusteella ja siksi kulutin vapaa-aikani suurimmaksi osin niihin päntäten. Tärkein tekijä kuitenkin oli apukouluttajien antamat arvosanat johtamissuorituksista, jotka omalta osaltani sujuivat melko kehnosti. Tämä johtui siitä, että en oikein osannut sulattaa intin toimintaperiaatteita. En ymmärtänyt, miksi henkilöitä jotka  huutivat ja meuhkasivat tulisi arvostaa ja totella kuuliaisesti. Vaikka aukin kokeista saamani pisteet ylittivät huomattavasti suurimman osan rukkiin pääss

Armeija vuoteni (P-kausi)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aion kirjoittaa pidemmän sarjan kertomuksia asepalveluksestani. Käytän lähteenä oikeaa päväkirjaani ja viimeinen julkaisuni (Vihreä kulttuuri) on kirjoitettu esseeksi eräälle sosiaalipsykologian kurssille. Teksti tulee sisältämään hieman intti-terminologiaa, joten avaan  vaikeaselkoiset slangisanat käyttämällä "*"-merkkejä.  Huomioksi vielä: t iedot joista kirjoitan eivät ole salatuksi luokiteltuja, vaan vain ja ainoastaan mielipiteitäni ja muistelmiani palveluksestani. Puhuttelu kuntoon: https://play.google.com/store/apps/details?id=haitech.sotilasmerkit Ennen palvelukseen astumistani käsitykseni intistä oli Hollywoodin sotaelokuvien muovaama. Hiki virtaa kun sotilaat juoksevat esterataa aseet kädessä joukk