Siirry pääsisältöön

Kuinka sijoitan - Nordnet paneeli 17.3.2015



1. Miten ja miksi aloitit sijoittamisen?
Armeijassa eräs tupakaveri kertoi sijoittamisesta. Kiinnostuin aiheesta ja sain tupalaiseltani lainaksi pari perusopusta sijoittamiseen. Intissä tulikin sitten luettua talouskirjallisuutta melko reilusti, kun kerran aikaa oli, paneuduin palveluksen ohessa yli 10:een kirjaan, jonka lisäksi luin läjäpäin taloussanomia.
Keskustelussa piti tiivistää oma sijoitustarinansa hyödyntämällä yhtä lappua. En löytänyt lappua "Kaverit", joten
käytin "Perhe"-lappua sen sijaan - mielestäni lähipiiri on tärkein vaikuttaja sijoittamisessa. Oikeat kontaktit helpottavat toimintaa.

2. Miten olet oppinut sijoittamaan? (itsenäisesti, esimerkin avulla, työn kautta…)
Pääosin itsenäisesti, lukemalla ja katsomalla videoita. Tärkein vaikuttaja oppimiseen on kuitenkin ollut itseäni ympäröivät ihmiset. Kun on tuttuja, jotka tietävät enemmän kuin itse on helppo kysyä apua.

Liittyminen harraste-kerhoon on hyvä tapa löytää oikeita tuttavuuksia.

3. Mistä haet tietoa sijoituspäätöksiin?
Ennen luin talousuutisia ja koetin kaivaa tietoa eri sivustoilta mm. kauppalehti, arvopaperi, fortraiders ja business insider. Kunnes kohtasin kirjat, jotka ns. räjäyttivät hiukset päästä (yksi näistä oli Nicholas Nassim Taleb - Musta joutsen) Ymmärsin, että täydellisiä sijoituspäätöksiä ei ole, tueksi mainittakoot että 90% analyytikoista on väärässä. Kenelläkään ei ole kristallipalloa, ja jos on, siitä ei kerrota. Joten vastaus alkuperäiseen kysymykseen: "Miten haen tietoa" - "En kerro, mutta sen minkä voin paljastaa on, että se ei ainakaan ole kauppalehti" 
Onko olemassa mustia joutsenia? Kuinka erittäin epätodennäköinen tapahtuma vaikuttaa riskeihin? (Linkki)
4. Kuinka usein seuraat talousuutisia ja omien sijoitustesi kehittymistä?

Ehkä kerran viikossa, luultavasti harvemmin. Kortisolitasot pysyvät kurissa ja aikaa säästyy. Kun sijoituspäätös on kerran tehty, täytyy siihen osata luottaa. Pidän siis salkussani osakkeita, joiden uskon tuottavan arvoa, katsoin niitä tai en. 

5. Millainen sijoitusstrategia sinulla on eli yksinkertaisuudessaan, millä perusteella valitset sijoituskohteet?

Markkinatutkimus ja kuluttajatutkimus ovat avainsanat, ei niinkään tunnusluvut (toki kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta itse painotan yleiskuvaa asiakkaista) Se mitä tavallinen asiakas ajattelee yrityksestä on todenmukaisin mittari siitä menestyykö putiikki. 


6. Mitkä ovat pääasialliset sijoituksesi? Kerro jokin sijoituksesi, jotta kuulijat saavat konkreettisen esimerkin mihin joku muu on rahansa sijoittanut. Voit myös luokitella sijoitukset osakkeet/rahastot/ETF –akselilla, jos et halua paljastaa enempää.

Uskon tietoverkkoihin: Google, Teliasonera, Elisa, it-kausi ei ole vielä ohi. Sitä paitsi, talouskasvua ei voida nykiä aineellisista resursseista; luonnonvarat ovat rajatut kun taas virtuaalimaailmassa riittää lääniä. 


7. Yleisin selitys sille, ettei joku säästä tai sijoita, on se, ettei menojen jälkeen jää rahaa sijoitettavaksi. Minkä neuvon antaisit tällaiselle henkilölle? Miten itse olet asian ratkaissut?

Selvitä mihin rahasi kuluvat, jos oikeasti haluat alkaa sijoittamaan löydät kyllä kuluja, joista leikata. Toimi itse itsesi kirjanpitäjänä kuukauden ajan, kirjaa menot, tulot ja summaa ne. Voin antaa konkreettisen esimerkin omasta elämästäni. Tulot: opintotuki 500e, tanssinopetus 400e ja menot: vuokra 300e, ruoka 300e yleinen höhhäily: 200e. 100e jää joka kuukausi yli sijoitettavaksi, jonka lisäksi sijoitan vielä opintolainan.

8. Minkä neuvon antaisit henkilölle, joka juuri nyt miettii sijoittamisen aloittamista?

Heittäydy mukaan, anna itsellesi tavoitteet, ota riskejä ja opi epäonnistumisistasi. Muista etisiä ihmiset, joilta voit kysyä apua (Katso ympärillesi)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistin lyhyt oppimäärä

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.” -Kungfutse Muisti on jokaisen opiskelijan tärkein työkalu, silti muistin itsensä harjoittaminen tuntuu jäävän monelta. Onko unohtaminen syy (haha) vai se, ettei koulussa opeteta muistitekniikoita? Vaikka kaikkea ei missään tapauksessa ole tarpeen muistaa, voisi silti olla ihan kiva, että opiskeltu asia säilyisi mielessä edes hieman pidemmälle kuin tentistä selviytymisen läpi. Kurssi ohi? Hyvä, aika unohtaa! Mielestäni kaikesta tiedosta 90% on turhaa ja 10% olennaista. Tätä samaa teoriaa pohjustaa monta tutkimusta* 90% datasta rakentaa verkon olennaiselle tiedolle, ja kun relevantti pääasia on omaksuttu verkko tipahtaa pois. Kovin helposti myös tärkein asia katoaa mielestä, jolloin käteen jää: ei mitään. Tärkeiden tiedonjyvästen nopeampi omaksuminen ja pitkäaikaisempi säilyttäminen on mahdollista oppia. Kuinka nämä kyvyt hankitaan,  aion tässä kirjoituksessani kertoa. Ensiksi t

Armeijavuoteni (Auk 1)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aliupseerikurssin ensimmäiseltä osuudelta löytyy eniten huonoja muistoja koko palvelusajalta. A-tah, ruk-valinnat ja aukin kokeet ovat huonojen muistojen palkintojakkaroilla. Aukissa* luulin, että ruk-valinnat** tehtäisiin aliupseerikurssin kokeiden perusteella ja siksi kulutin vapaa-aikani suurimmaksi osin niihin päntäten. Tärkein tekijä kuitenkin oli apukouluttajien antamat arvosanat johtamissuorituksista, jotka omalta osaltani sujuivat melko kehnosti. Tämä johtui siitä, että en oikein osannut sulattaa intin toimintaperiaatteita. En ymmärtänyt, miksi henkilöitä jotka  huutivat ja meuhkasivat tulisi arvostaa ja totella kuuliaisesti. Vaikka aukin kokeista saamani pisteet ylittivät huomattavasti suurimman osan rukkiin pääss

Armeija vuoteni (P-kausi)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aion kirjoittaa pidemmän sarjan kertomuksia asepalveluksestani. Käytän lähteenä oikeaa päväkirjaani ja viimeinen julkaisuni (Vihreä kulttuuri) on kirjoitettu esseeksi eräälle sosiaalipsykologian kurssille. Teksti tulee sisältämään hieman intti-terminologiaa, joten avaan  vaikeaselkoiset slangisanat käyttämällä "*"-merkkejä.  Huomioksi vielä: t iedot joista kirjoitan eivät ole salatuksi luokiteltuja, vaan vain ja ainoastaan mielipiteitäni ja muistelmiani palveluksestani. Puhuttelu kuntoon: https://play.google.com/store/apps/details?id=haitech.sotilasmerkit Ennen palvelukseen astumistani käsitykseni intistä oli Hollywoodin sotaelokuvien muovaama. Hiki virtaa kun sotilaat juoksevat esterataa aseet kädessä joukk