Siirry pääsisältöön

Lyhyitä kirjoitelmia maaliskuulta


Olipa kerran

Mikko on aivan tavallinen poika. Niin juuri. Sellainen jonka saattaa nähdä kesällä kävelevän makkara päässänsä ja sukset jalassa kadulla. Tänään Mikolla on paljon tekemistä. Hän istuu bussissa matkustaen luuppia keskustori-Hervanta-Hervanta-keskustori-väliä, kunnes kuskilta palaa pinna.

Siinä tuskin menee kauan, koska Mikko on hyvä vislaamaan. Tai no. Oikeastaan ei, mutta ainakin hän harjoittelee kovasti. Joka kerta bussin pysähtyessä Mikko puhaltaa sormiensa läpi, niin että kuola lentää. Kyllä siitä toisinaan ääntäkin kuuluu!

Maan kiertoradalla liitää kivirypäs. Bussin takaistuimella lentää räkä. Osa räästä haihtuu, osa yltää edelläistuvan kanssamatkustajan niskaan. Osa kivistä sulaa ilmakehään, osa jatkaa matkaansa alempiin kerroksiin.

Matkustajat vaihtavat istuinta, jos sattuvat valitsemaan penkin Mikon edestä. Nyt eräs nousee nousee bussin keskiosasta, hän on hahmottanut korrelaation pysäkkien ja epämääräisen tuhinan välillä. Mies kävelee vaappuen liikkuvassa bussissa. Hän saapuu kuljettajan kopin luo. Sanoo jotain. Kuski pysäyttää auton tien reunaan, hän nousee kopistaan.

”Hei siellä takapenkillä, mitä ihmettä sä oikeen teet? Sähän oot tainnut olla tässä bussissa jo aamusta asti?Kehveli, nyt saa riittää, ulos!”

Samassa avaruuden kivi räsähtää bussin kattoon.

Kaikki kuolevat välittömästi.


Myös Mikko


Ajatuksia

Tullakseen hyväksi tanssijaksi on harjoiteltava kovasti - eikä oikeastaan pelkkä harjoittelukaan riitä. Lepo ja ravitsemus (maintainance) ovat yhtä tärkeässä roolissa kuin treenaaminen. Tässä piilee urheilun ydin, jota iltalehden pikavinkit eivät kerro. Hyväksi tuleminen on filosofia, joka käsittää koko elämäsi, ei vain osaa siitä.

Jos todella haluat onnistua, se tarkoittaa omistautumista. Ei ole olemassa kuukauden sopimusta, jolla voitat Suomen-mestaruuden. Vähimmäspituus on 6 vuotta ja suositeltava ajanjakso 10. Jatkuvasti paranevat tulokset vaativat jatkuvasti iteroituvat päivärutiinit, kunnes saturaatiopiste saavutetaan.

Kyse ei ole niinkään oikeiden asioiden tekemisestä, vaan väärien asioiden tekemättä jättämisestä. Vähitellen opit, miten harjoitella oikein ja mitkä päivittäiset tapasi tukevat harjoittelua ja mitkä eivät.

Michelangelolta kysyttiin aikoinaan, kuinka hän valmisti Daavidin kivipatsaan. Hän vastasi sen olleen helppoa, tarvitsi vain poistaa kaikki, mikä ei näyttänyt Daavidilta.

Puhelu

Ring*

”Moi Sami”
”Moi Jesse”
”Sami, tarviin sun apua. Mul on yks pulma, se liittyy siihen ilmatukialukseen.”
”Voi perse”
”Ei älä vielä. Mitään kriittistä ei ole ehtinyt tapahtumaan...”
”Voi perse”
”Niin niin, mutta kuuntele nyt. Tää on vain ihan pikku juttu, ei mitään vakavaa.”
”Kävin asentaa kolmannen räjähteen ja meinasin jäädä kiinni. Jouduin eliminoimaan yhden siivoojan, Vietnamilaistaustaisen miehen. Se yllätti mut kun olin tulossa konehuoneen portaita ylös. Käänsin siltä niskat. Jouduin raahaamaan sen mun selässä laivasta ulos.”
”Missä se nyt on?”
”Mun takakontissa.”
”Okei, aja tänne.”
”Niillä ei mee päivää kauempaa, kun epäilyksiä alkaa herätä.”
”Perse. Niin.”
”Meidän muuttaa suunnitelmaa.”
”Niin... Oota, mietin... Räjäytetään se paatti heti kun pääset tänne.”
”Miten muut kohteet?”
”Pysytään agendassa muiden osalta.”
”Ok”

Klik*

65% vettä

Syitä etsitään liian läheltä. Ei aaltoa voi selittää sen perusteella, mistä vesimolekyylit koostuvat. Samoin, ei ihmisen toimintaa voi selittää ihmisen omien toimintojen rakenteilla.

Vesi on elotonta. Se liikkuu kun siihen vaikutetaan. Se saa päämäärän.

Kivi kohtaa pinnan, kuuluu molskahdus. Veden pinta painuu kuopalle, kuoppa korjaantuu, laineet lähtevät liikkeelle. Ne eivät määrää itse minne ovat menossa, ne liikkuvat ilman tajua.

Vähitellen interferenssiliike laantuu. Pinta palaa normaaliksi kuin mitään ei olisi edes tapahtunut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistin lyhyt oppimäärä

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.” -Kungfutse Muisti on jokaisen opiskelijan tärkein työkalu, silti muistin itsensä harjoittaminen tuntuu jäävän monelta. Onko unohtaminen syy (haha) vai se, ettei koulussa opeteta muistitekniikoita? Vaikka kaikkea ei missään tapauksessa ole tarpeen muistaa, voisi silti olla ihan kiva, että opiskeltu asia säilyisi mielessä edes hieman pidemmälle kuin tentistä selviytymisen läpi. Kurssi ohi? Hyvä, aika unohtaa! Mielestäni kaikesta tiedosta 90% on turhaa ja 10% olennaista. Tätä samaa teoriaa pohjustaa monta tutkimusta* 90% datasta rakentaa verkon olennaiselle tiedolle, ja kun relevantti pääasia on omaksuttu verkko tipahtaa pois. Kovin helposti myös tärkein asia katoaa mielestä, jolloin käteen jää: ei mitään. Tärkeiden tiedonjyvästen nopeampi omaksuminen ja pitkäaikaisempi säilyttäminen on mahdollista oppia. Kuinka nämä kyvyt hankitaan,  aion tässä kirjoituksessani kertoa. Ensiksi t

Armeijavuoteni (Auk 1)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aliupseerikurssin ensimmäiseltä osuudelta löytyy eniten huonoja muistoja koko palvelusajalta. A-tah, ruk-valinnat ja aukin kokeet ovat huonojen muistojen palkintojakkaroilla. Aukissa* luulin, että ruk-valinnat** tehtäisiin aliupseerikurssin kokeiden perusteella ja siksi kulutin vapaa-aikani suurimmaksi osin niihin päntäten. Tärkein tekijä kuitenkin oli apukouluttajien antamat arvosanat johtamissuorituksista, jotka omalta osaltani sujuivat melko kehnosti. Tämä johtui siitä, että en oikein osannut sulattaa intin toimintaperiaatteita. En ymmärtänyt, miksi henkilöitä jotka  huutivat ja meuhkasivat tulisi arvostaa ja totella kuuliaisesti. Vaikka aukin kokeista saamani pisteet ylittivät huomattavasti suurimman osan rukkiin pääss

Armeija vuoteni (P-kausi)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aion kirjoittaa pidemmän sarjan kertomuksia asepalveluksestani. Käytän lähteenä oikeaa päväkirjaani ja viimeinen julkaisuni (Vihreä kulttuuri) on kirjoitettu esseeksi eräälle sosiaalipsykologian kurssille. Teksti tulee sisältämään hieman intti-terminologiaa, joten avaan  vaikeaselkoiset slangisanat käyttämällä "*"-merkkejä.  Huomioksi vielä: t iedot joista kirjoitan eivät ole salatuksi luokiteltuja, vaan vain ja ainoastaan mielipiteitäni ja muistelmiani palveluksestani. Puhuttelu kuntoon: https://play.google.com/store/apps/details?id=haitech.sotilasmerkit Ennen palvelukseen astumistani käsitykseni intistä oli Hollywoodin sotaelokuvien muovaama. Hiki virtaa kun sotilaat juoksevat esterataa aseet kädessä joukk