Siirry pääsisältöön

Filosofia ja systeemiajattelu - reflektioessee


Elämäni maisema

Vi, ku, se, kasi.
Jännitän lihakseni, imeydyn hetkeen, jättäen ajattelun taka-alalle. Hymyilen.

Kapteeni on laskenut lähtölaskelman. Koreografia voi alkaa. Tämän koreografian ensimmäisen osan nimi on: ”Helsinki ja minä”. Musiikin tempo on nopea ja liikkeet ennemmin suuripiirteisiä kuin viimeisteltyjä. Tanssija näyttää uupuneelta, mutta vaikuttaa silti nauttivan suorituksestaan. Väsymys väistyy intohimon edeltä.

Kuvatakseni selväsanaisemmin tilannetta, elämäni maisemaa, voin sanoa, että tällä hetkellä kaikkien tärkeäksi näkemieni asioiden osalta aurinko paistaa kirkkaasti. Kova työ palkitaan sekä harrastukseni että koulutukseni osalta. Olen mm. viimein oppinut liikkeen, jota olen jahdannut viimeiset kolme vuotta. Tämän lisäksi olen työllistynyt koodariksi Suomen suurimpaan mediayhtiöön.

Ei kuitenkaan ole tauon paikka. Nyt on jatkettava samaa mallia, eikä jäätävä ihmettelemään. Toki kiitollisuus on syytä muistaa, mutta pysähtyä ei saa. Inspiraatiopiikki kestää vain mittansa verran, seuraavan löytäminen on mahdollista jos ja vain jos jatkaa vauhdilla eteenpäin.

Tarkasteltaessa itseään jatkumossa, on mahdollista laajentaa elämänmaisema mielenmaisemaan. Mielenmaisemaa kuvastaa horisontissa siintävä saari. Se kuinka värikäs tai väritön tuo maakappale on, on kiinni jokaisesta itsestään. Saarelle on monta nimeä, jollekulle se on haaste, jollekulle se on haave, yhtä kaikki sinne pääsemisellä on sama hinta: hiki ja veri.

Paras versio itsestäni

Navigointi aallokossa voi olla haastavaa. Mutta jokainen kovassa merenkäynnissä vietetty päivä opettaa ja nostaa toleranssia korkeammaksi. Kohtapian hurjiksi nimetyt olosuhteet muuttuvat normaaliksi. Asiat muuttuvat helpommiksi joka päivä, jos niitä tekee joka päivä. Niin se menee.

Miten rutiini pysyy yllä? Eihän aina ole aikaa? On. Kyllä 15 minuuttia pitäisi löytyä, jos ei, niin silloin voi pohtia uudelleen, onko päämäärä edes tavoittelemisen arvoinen.
Saarisen esittelemä C15-metodi on todella tehokas ja olen hyödyntänyt sitä viimeiset kaksi vuotta. En todellakaan usko, että pystyisin tekemään käsilläseisontapunnerruksia yhtä paljon kuin nyt pystyn (13), jos en olisi omaksunut tätä harjoittelutapaa. C15-metodin filosofia on myös tuonut uutta harjoitteluuni.

Jos treenaisin ainoastaan, kun olosuhteet ovat sopivat en osaisi puoliakaan siitä, mitä osaan. Tärkeät asiat tulee soveltaa mukaan, vaikka aikataulu olisi kuinka tiukka. Jos ei voi varata kahta tuntia harjoitusaikaa, voi ainakin varata 15 minuuttia visualisointia.
Kunhan saa edes hivenen liikuttua eteenpäin eillisestä, voi olla tyytyväinen itseensä. Summa koostuu suureksi, kun laittaa vuodet jonoon. Jos haluaa olla ekspertti, on ajateltava pitkää aikaväliä ja mielestäni jokaisen tulisi pyrkiä oman elämänsä ekspertiksi. Aika kuluu joka tapauksessa, miksei suoraan käyttäisi sitä viisaasti.

Työkalupakki
Innostuminen ja inspiraatio on halpaa, kun hihat kääritään ja hommiin aletaan jyvät erottuvat akanoista. Aloituksen huuma pitää mielenkiinnon yllä, mutta mitä kun arkipäiväisyys tai tuloksettomuus alkaa uhata. Mihin silloin tartutaan? Millä tavoin on mahdollista kohdata sama vanha tilanne uudella tapaa?

Menetellä voi monenlailla, mutta mikä omasta mielestäni saa työläisen jatkamaan samalla puhdilla vuodesta toiseen on ensinäkin se, että hän kokee tekevänsä jotain itseänsä suurempaa. Rakennan katedraalia vai kannan tiliä, päätös on uurtajalla itsellään.
Jos pystyy katsomaan itseään ja omaa tekemistään korkeammasta perspektiivistä, on mahdollista huomata kauneutta, jota muuten olisi mahdotonta havaita. Hohdokkuuden näkeminen asioissa, joista se ei suoranaan näy, on ensimmäinen avain.

Jos osaat maalta elämänmaisemaasi rikkaammaksi kuin se enemmistölle näyttäytyy olet oikealla polulla. Pensselin lisäksi tarvitset muitakin välineitä. Toinen välttämätön hyödyke on binaarilogiikka. Nolla tarkoittaa, ettet hyödy. Yksi tarkoittaa, että hyödyt.

Jokainen kohtaamamme ehdotus, pyyntö tai tarjous sisältää joko positiivisen tai negatiivisen vaikutuksen tulevaisuuteemme. Sisimmässäsi tiedät, mitä sinun tulee tehdä. Tee päätös ennen kuin epäröinti alkaa. Pitäisikö sinun kärsiä suhteesta, joka kuluttaa sinut loppuun. Ei (0). Pitäisikö sinun sanoa asoita, joita ajattelet sydämessäsi. Kyllä (1). Pohditko liikaa näitä asioita, tekemättä loppujen lopuksi päätöstä – luultavasti.

Jämäkkä ote oman elämän valintoihin binaarilogiikan muodossa on avain numero kaksi.

Kolmas ja viimeinen avain on hieman ristiriidassa edeltävän mustavalkoisuuden kanssa, tuoden inhimillisen säväyksen välineistöön. Vaikka vastaukset suurimmalta osin ovat kyllä ja ei, voi välillä tulla vastaan muutama ”ehkä”. Epäselvyys joistain seikoista, onko jokin  hyödyllistä vai haitallista on osa elämän kaoottisuutta. Kaoottisuudelle kannattaa antaa tilaa satunnaisesti.

Tilanteista, joihin muulloin ei välttämättä olisi lähtenyt voi syntyä järisyttävän suuria vaikutuksia tulevaisuuteen. Voi olla, että päätät antaa varjosi laitapuolenkulkijalle, joka istuu sateessa. Hän ilahtuu, kysyy nimesi ja kiittää. Vuosien päästä samainen kandunmies/nainen, etsii sinut käsiinsä ja kertoo omistavansa maailmanlaajuisen tekstiilivärejä tuottavan yrityksen. Hän haluaa palkita sinut tästä ajat sitten tapahtuneesta mitättömästä teosta ja näin osoittaa vastavuoroisuutta.
Hieman korkealentoista, mutta silti, ihmeitä sattuu. Jos niille antaa tilaa. Sanaan ”ehkä” tarttuminen antaa ”chänssille mahdollisuuden”.


Lopputulos
”Mä” vai me edellä maaliin? Ei ole täysin yhdentekevää kuinka tavoitteeseensa pääsee. Jos matkalla korruptoituu, olisi parempi ettei olisi edes päässyt tavoitteeseen.

Voidaan kuvitella, että mitä suurempia tavoitteta havittelee, sitä suurempaan joukkoon ihmisiä on oltava yhteydessä. Esimerkkinä vaikkapa haave päästä presidentiksi, tällöin on saatava sekä suoraa, että epäsuoraa tukea todella monelta. Yleisesti ottaen, mitä suurempi tavoite, sitä enemmän muita ihmisiä tarvitsee ja sitä pienempi oma panos on verrattuna siihen mitä muilta on saanut.


Kehityksen pitäisi luoda nöyryyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta se voi myös aiheuttaa egosentrisyyttä ja välinpitämättömyyttä muita kohtaan. On todella vaarallista päästä vaikutusvaltaiseen asemaan, jos oma filosofia ei ole terve. Ylhäältä annetut päätökset koskettavat monia ja jos päätösvaltaisen henkilön maailmankuva ei ylety omaa napaa pidemmälle, voi arvata kuinka käy. Belive me it’s (not) great.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muistin lyhyt oppimäärä

”Opiskelu ilman ajattelua on hyödytöntä. Ajattelu ilman opiskelua on vaarallista.” -Kungfutse Muisti on jokaisen opiskelijan tärkein työkalu, silti muistin itsensä harjoittaminen tuntuu jäävän monelta. Onko unohtaminen syy (haha) vai se, ettei koulussa opeteta muistitekniikoita? Vaikka kaikkea ei missään tapauksessa ole tarpeen muistaa, voisi silti olla ihan kiva, että opiskeltu asia säilyisi mielessä edes hieman pidemmälle kuin tentistä selviytymisen läpi. Kurssi ohi? Hyvä, aika unohtaa! Mielestäni kaikesta tiedosta 90% on turhaa ja 10% olennaista. Tätä samaa teoriaa pohjustaa monta tutkimusta* 90% datasta rakentaa verkon olennaiselle tiedolle, ja kun relevantti pääasia on omaksuttu verkko tipahtaa pois. Kovin helposti myös tärkein asia katoaa mielestä, jolloin käteen jää: ei mitään. Tärkeiden tiedonjyvästen nopeampi omaksuminen ja pitkäaikaisempi säilyttäminen on mahdollista oppia. Kuinka nämä kyvyt hankitaan,  aion tässä kirjoituksessani kertoa. Ensiksi t

Armeijavuoteni (Auk 1)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aliupseerikurssin ensimmäiseltä osuudelta löytyy eniten huonoja muistoja koko palvelusajalta. A-tah, ruk-valinnat ja aukin kokeet ovat huonojen muistojen palkintojakkaroilla. Aukissa* luulin, että ruk-valinnat** tehtäisiin aliupseerikurssin kokeiden perusteella ja siksi kulutin vapaa-aikani suurimmaksi osin niihin päntäten. Tärkein tekijä kuitenkin oli apukouluttajien antamat arvosanat johtamissuorituksista, jotka omalta osaltani sujuivat melko kehnosti. Tämä johtui siitä, että en oikein osannut sulattaa intin toimintaperiaatteita. En ymmärtänyt, miksi henkilöitä jotka  huutivat ja meuhkasivat tulisi arvostaa ja totella kuuliaisesti. Vaikka aukin kokeista saamani pisteet ylittivät huomattavasti suurimman osan rukkiin pääss

Armeija vuoteni (P-kausi)

Muut tekstit: P-Kausi                          Auk II                                 Loppusota                       Ekstra: Auk I                             Johtajakausi                        Hampurilaispalaute            Organisaatiokulttuuri Aion kirjoittaa pidemmän sarjan kertomuksia asepalveluksestani. Käytän lähteenä oikeaa päväkirjaani ja viimeinen julkaisuni (Vihreä kulttuuri) on kirjoitettu esseeksi eräälle sosiaalipsykologian kurssille. Teksti tulee sisältämään hieman intti-terminologiaa, joten avaan  vaikeaselkoiset slangisanat käyttämällä "*"-merkkejä.  Huomioksi vielä: t iedot joista kirjoitan eivät ole salatuksi luokiteltuja, vaan vain ja ainoastaan mielipiteitäni ja muistelmiani palveluksestani. Puhuttelu kuntoon: https://play.google.com/store/apps/details?id=haitech.sotilasmerkit Ennen palvelukseen astumistani käsitykseni intistä oli Hollywoodin sotaelokuvien muovaama. Hiki virtaa kun sotilaat juoksevat esterataa aseet kädessä joukk